Ieder jaar neem ik in mijn galajurk plaats op de bank voor het Sportgala. Ik selecteer mijn mooiste jurk, spuit mijn haar strak in de lak, vis een panty uit de kast, trap mijn hakken aan, smeer wat glitters op mijn gezicht, open een fles rode wijn en trap mijn hakken metéén weer uit. Ik kan als geen ander genieten van het kijken naar sportmomenten, de welbekende kippenvel momenten, het commentaar, de euforie en emoties van de sporters. Heerlijk! 

“Daar staat ze in baan 6, één meter negenenzeventig lang, het is achtentwintig graden Celsius, de luchtvochtigheid is hoog, de camera is direct bij haar”, de legendarische ‘gouden race’ van Dafne Schippers begint met deze woorden van verslaggever Léon Haan. “De spanning is om te snijden, de druk is hoog,.. hoger sinds de zilveren race op de 100 meter, Dafne vliegt met haar blonde paardenstaart door de bocht, haalt wat Caribische sprintdiva’s in, de meet is in zicht, gaat ze het redden? Gaat ze het redden? JA ZE REDT HET!.” Wereldkampioen, 21 seconden en 63 kleine beetjes na het startschot is Dafne de kersverse wereldkampioen! De beelden van ‘Usain Blonde’ gaan minstens zo snel de wereld over. Een flits! In een flits is het voorbij. En daar staat ze, enkele maanden later, in haar rode glitterende jurk, stralend met de award in haar handen – sportvrouw 2015.

“Ik heb moeite om mijn succes te relativeren. Als ik de beelden zie van de 200 meter, vraag ik mijzelf af of ik het wel ga halen. Ik heb moeite om stil te staan bij prestaties.” Dafne slaat hiermee de spijker op de kop en ook op mijn kop. In 21 seconden en 63 honderdsten probeer ik mijn belevenissen te plaatsen en ik besef mij dat dit er héél veel zijn geweest, waarvoor ik nauwelijks de tijd heb genomen deze te relativeren.

Ik zet de stopwatch even aan, in mijn woonkamer zak ik in de starthouding, klaar voor start, daar gaan we: veertig plus uur werken in een week, niet volgeplande weekenden die uiteindelijk vol en druk blijken, avonden met knotsgezellige etentjes, heen en weertjes Utrecht ter voorbereiding van de Tour de France, de geboorte van eefjeschreefje.nl, ontspannende fietstochten met de Rappe Trappers, bloggen in de trein, bij de kapper, voor TRUT in Lille, in de metro en thuis, feesten, zwemtrainingen, een volle week Tour de France, éventjes een achtste triatlon in 1.37’49”, de hysterische week als reporter bij SAIL Amsterdam, spontane bezoekjes aan en van vrienden, weekendjes weg, vijf weken reizen door Azië, kekke filmpjes opnemen, met die kekke filmpjes een reisje New York winnen, in New York drie dagen hollen, herfstachtige, culinaire en waardevolle kerstdagen. BATS! Een sprint met lange adem door 2015. Eigenlijk lijk ik een beetje op Dafne: ongeveer even lang, even slank, even blond, 23 jaar en súper snel.

Eigenlijk lijk ik een beetje op Dafne: ongeveer even lang, even slank, even blond, 23 jaar en súper snel.

Alle gekheid op een stokje. Het is weer 31 december, de oliebollen meuren het zakje uit, de champagne knalt al bijna door de koelkastdeur, het vuurwerk trilt in de doos en schiet bijna door het dak. Knus bij elkaar, met een potje triviant, een jaarquiz, het gourmetstel en de TOP2000 tellen we langzaam af. Ik hoor het iedereen – moi inclus – ieder jaar weer zeggen “Gohhhh wat is het jaar weer voorbij gevlogen!” Inderdaad een poep, een scheet, drie keer zuchten, 365 dagen lachen en het jaar is om.

Ik realiseer mijzelf dat 2015 prachtig is geweest, knijp in mijn handjes, heb alleen maar cadeautjes gehad. Cadeautjes in de categorie ‘onbetaalbaar’. Ontmoetingen met bijzondere mensen, nieuwe vrienden en vriendinnen, leuke opdrachten voor eefjeschreefje.nl en de onvergetelijke herinneringen; ‘mental pictures’. In 2016 ga ik op zoek naar m’n schoonouders om te vragen waar hun leuke zoon is, staat er weer voldoende sportgenot op de planning en biedt het jou en mij vast weer een heleboel moois. Geniet ervan en zorg dat je de belevenissen relativeert, in je hoofd nog eens herbeleeft en bewust bent van alles wat je onderneemt.

Alle goeds voor 2016! En Eefjeschreefjeweerin2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *