Het ‘Duurzaam Kompas’ dat SAIL hanteert, wordt door de honderdduizenden bezoekers over het algemeen goed opgepakt. Onze reporter Eefje ging op basis van haar duurzame match op jacht met Marius Smit van The Plastic Whale om het zwerfafval – wat tóch het water in was gewaaid – te ‘onderscheppen’. Een succesvolle missie zo bleek na twee uur hengelen, met drie boten werden zeker 6 vuilniszakken afgeladen met afval mee terug naar de haven gebracht. Slippers, kniebeschermers voor het skaten, een volle sigarendoos en een aantal paar sokken waren onderdeel van de winst. Aan boord wordt zorgvuldig een scheiding gemaakt tussen enerzijds PET-flessen en anderzijds het overig afval. Van de PET-flessen wil Marius zijn vierde boot laten bouwen. Moge duidelijk zijn dat hij de vierde boot het liefst zo láát mogelijk wil laten bouwen, “dit betekent namelijk dat men nog bewuster omgaat met plastic afval”.

Zoals het plastic overal vandaan het water in dwarrelt, komen de vrijwilligers aan boord van The Plastic Whale ook uit alle winstreken van Nederland. Vele, jonge en oudere handjes maken licht werk. Tijdens SAIL spant Marius zich met zijn team in voor het zwerfvuil op het IJ, met dit prachtige weer wordt het nuttige met het aangename gecombineerd.

Op zondagochtend hebben de ‘vissers’ nog een bonuservaring aan de haak geslagen. Het Koningspaar minderde vaart met de rubberboot toen zij de plastic vloot zag varen en toonde oprecht interesse in de beweegreden van Stichting The Plastic Whale, ondersteunde het project, wenste hen succes en nodigde Marius zelfs uit om in Griekenland eens te komen vissen alwaar de plastic soep wat dichter aan volume blijkt te zijn dan op het IJ.

Wat op de kades direct opvalt bij aankomst in Amsterdam, is de beperkte hoeveelheid afval op de grond. “Normaal gesproken loop ik bij evenementen van een dergelijke omvang over de krakende plastic bekertjes en moet ik moeite doen om er géén te raken, het is hier opvallend schoon”, beaamt ook een zeer positieve bezoeker.

Over het algemeen de complimenten aan de bezoekers, houdt deze koers aan op de laatste middag van Sail!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *