Zaterdagochtend kwamen zo’n 100 deelnemers uit het bedrijfsleven, ondernemers en mensen van de overheid in het Scheepvaartmuseum bijeen voor het Nationale SAIL Debat, mede mogelijk gemaakt door De Financiële Telegraaf (DFT). De centrale vragen waren: Hoe komen we van een gouden verleden naar een gouden toekomst? En hoe krijgen onze bedrijven weer wind in de zeilen?

Onder leiding van presentator Rens De Jong was het een ochtend met inspirerende sprekers en twee paneldiscussies. Minister-President Mark Rutte opende de ochtend met zijn bekende optimisme. Hij stelde dat we op zoek moeten naar “hedendaagse tallships”, dus de innovatieve, durfondernemingen van nu waarmee Nederland de wereld kan veroveren. Want Nederland heeft veel “exporteerbare” kennis in huis, onder andere op het gebied van landbouw, circulaire economie en gaming. Hij nodigt het midden- en kleinbedrijf uit om deel te nemen aan de Internationale Handelsmissies; “inspirerend en nuttig om nieuwe markten te ontdekken”.

Diverse ondernemers gingen het debat met elkaar aan over innovatie en ondernemerschap. Oprichter Symen Jansma van het snelgroeiende Travelbird, legt elke maandagochtend opnieuw de bedrijfscultuur van het jonge bedrijf uit. “We geven onze medewerkers veel vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen. Fouten maken mag hier.”

Het publiek kon via een interactief tool op de telefoon vragen stellen en ideeën aanleveren. Sven Jansen een opvallend jonge ondernemer schrikt zichtbaar als er voor zijn bericht om een toelichting wordt gevraagd. Om 11 uur was er tijd voor netwerken en konden deelnemers mee in een sloep voor een rondje SAIL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *