Uitbundige wielerfans op Jaarbeursplein (Webredactie Le Tour Utrecht)

Gele hoedjes, gele brillen, gele petjes, gele truien en gele spandoeken. De finish op het Jaarbeursplein komt zaterdagochtend langzaam in een zomerse Tour de France sfeer. Paraplu’s die dienstdoen als zonnescherm, worden verkocht vanuit de drukbezochte merchandise stands. Wanneer de rest van Nederland langzaam ontwaakt, is een aantal renners het parcours (nogmaals) aan het verkennen.

Overenthousiaste kinderen schreeuwen nu al de longen uit hun lijf. Joris uit Amstelveen is wel de meest uitbundige toeschouwer van de dag. Of hij het beste plekje van het parcours heeft gevonden? “Ja man, ik sta recht voor de start. Hier vertrekken ze. BAM en ze zijn weg!” roept hij.  De reclamekaravaan vertrekt pas rond een uur of twaalf, maar in alle vroegte hebben doorgewinterde wielerfans al een campingstoel naast het hek geïnstalleerd. Casper en vader Jeroen zijn vanuit Brabant naar Utrecht afgereisd om de tijdrit live bij te wonen. “Het is niet de eerste keer dat we naar de koers gaan kijken, daarom zitten we ook na de finish. We weten dat de renners hier langzamer gaan rijden.”

Als eenmaal de petjes, sleutelhangers en knuffeltjes over het publiek worden gestrooid, vliegen de mensen alle kanten op om de verzameling hebbedingen compleet te maken. De toegeworpen pet ontbrak nog op het hoofd van Lucas uit Amersfoort. Trots schuift hij zijn aanwinst over de collectie van zesentwintig andere petjes heen: “Verzameld na alle jaren Tour de France kijken.”

De notitieboekjes komen tevoorschijn zodra de eerste renner vertrokken is. Langs het parcours staan trouwe wielerfanaten, die nauwlettend de doorkomsttijden en het tussenklassement noteren. “Il arrive, il arrive”, roept de commentator bij de finish. De hoofden flitsen op dit commando tegelijk van links naar rechts: er zoeft een favoriet voorbij.

Niek (13) heeft alle rugnummers bij de hand en benoemt de renners een voor een. Even verderop staat Tom uit Voorburg met een ruime, afgezakte zonneklep op zijn voorhoofd: “Ik moedig alleen de Nederlanders aan, want ik spreek helemaal geen Frans.” De fans komen uit alle windstreken, zelfs vanuit Cambridge komen wielrenners aangefietst. Vanochtend heeft James met drie vrienden de boot naar Hoek van Holland genomen, om vanuit daar naar Utrecht te fietsen. “Morgen staat Gouda op het programma voor de tweede etappe, daarna fietsen we boven Rotterdam langs terug naar de boot. ” Ze genieten zichtbaar van de sfeer en beloven om op een rustig moment terug te keren naar de Domstad.

De spanning stijgt aan het einde van de middag, terwijl er een verfrissend briesje waait. Het gejuich in Utrecht was natuurlijk te horen in Frankrijk. Radio France 3 stond voor een live uitzending bij het startplatform. “Utrecht laat u horen, heel Frankrijk luistert mee.” Het is gelukt, Utrecht was wereldwijd zichtbaar. De helikopterbeelden spreken boekdelen. Op naar een prachtige tweede dag van de Grand Départ waar het uitzinnige publiek het peloton kan uitzwaaien voor de etappe naar Neeltje Jans.

 

 

Leave a Reply