Kindertijdrit Wielingenplein (Webredactie Le Tour Utrecht)

Op vrijdagmiddag transformeert het Wielingenplein tot een heus tijdritparcours. Marijn leidt het als verkeersregelaar allemaal in goede banen. Hij neemt zijn rol uiterst serieus “U mag nog wel doorfietsen hoor mevrouw, we zijn nog niet begonnen”, roept hij tegen een voorbijganger. De laatste hand wordt gelegd aan de start- en finishlijn en de jurytafel wordt geïnstalleerd. De kinderen van het Wielingenplein wanen zich in het leven als prof, al hoeven de échte profs natuurlijk niet eerst naar school voor zo’n belangrijke wedstrijd.

Alle kinderen uit de buurt en hun vriendjes en vriendinnetjes tussen 0 en 12 jaar konden zich inschrijven voor de tijdrit. Op loopfietsen scheuren de eerste zes renners rond het plein, wat voor de gelegenheid volledig is versierd met Utrecht 2015-vlaggetjes en -banners. De kids zijn razend enthousiast en hun ouders niet minder. Na het startsignaal trekken de ouders een sprintje over het grasveld voor een kiekje in iedere bocht, want dat heb je wel over voor je kind. De kleinere kinderen rijden één rondje om het plein waarna de oudste kids de ‘Wielinger Wielerronde’ afsluiten met ieder twee rondes.

Het Wielingenpleincommitee, onder andere bestaande uit Rob, Femke, Marjolein en Marc, hebben de komst van de Tour aangegrepen om een pleinfeest te organiseren. “Voorafgaand aan de pastaparty is een tijdrit voor de kinderen natuurlijk de ultieme beleving van de Tour in Utrecht”. De beleving is er zeker; shirts met pluchen bondgekleurde bolletjes, helmen met geknutselde vliegtuigen en versierde loopfietsen laten zien dat iedereen veel inspanning heeft geleverd. De organisatie heeft zelfs gezorgd voor startnummers, oorkondes en uit karton geknipte wielershirts waar de namen met bijbehorende eindtijd nauwkeurig op genoteerd worden. Moos scheurt met gierende banden de finish over, of hij gewonnen heeft is natuurlijk nog de vraag. En eigenlijk gaat het daar helemaal niet om: iedereen die meedoet is een winnaar en ontvangt een mooie pet en keycord.

De gezelligheid, het enthousiasme van de deelnemers en toeschouwers en de stralende zon zijn de enige ingrediënten die nodig zijn voor een geslaagde tijdrit. Hier kan menig feestcomité in Nederland een voorbeeld aan nemen. Het plein leeft en wederom is het de sport en in het bijzonder de Tour in Utrecht die de mensen verbindt. Opa en oma zijn het er ook over eens; “Zo’n enig evenement zullen we nooit meer meemaken”. In plaats van met kalk worden de namen met latex op de straat geschreven. Het evenement kan nu met gemak ieder jaar worden herhaald.

Leave a Reply