Caravane d’Utrecht (Webredactie Le Tour Utrecht)

Verwarring alom op vrijdagavond langs de route van Caravane d’Utrecht. Bezoekers die niet op de hoogte zijn van het evenement denken even dat het peloton vandaag langskomt. Maar gelukkig het is niet het ‘echte’ peloton dat passeert, maar het is de Caravane: een bonte stoet met allerlei creatieve creaties. Op kop rijdt het militair orkest, met trommels en trompetten op de fiets, doe het ze maar na… Gelukkig hebben ze zichtbaar getraind van tevoren.

 

De bontgekleurde stoet is opgedeeld in secties die worden gescheiden door de organisatie. Op deze manier kruipen alle deelnemers niet langzaam als een harmonica in elkaar, en duurt de show een stuk langer. Langs de route heeft zich een menigte verzameld van zeker drie rijen dik. De secties houden om de zoveel meter eventjes halt om een act op te voeren, dansje te maken of liedje te zingen. Na het signaal van de toeter komt de sliert weer op gang en wordt het publiek weer door de volgende praalfietsen geëntertaind.

Een stel uit Nieuwegein iszichtbaar aan het genieten: “De echte karavaan en Grand Départ slaan wij over, maar even de sfeer proeven in de Domstad vinden wij de moeite waard om op de fiets naar Utrecht te komen.” James uit San Diego, tegenwoordig woonachtig in Maastricht, komt speciaal naar Utrecht voor de start van de Tour de France. Hij is onder de indruk van de sfeer die er op vrijdag al heerst. “Dit is toch wel Nederland op haar best. Wat een sfeer voor zo’n mooi klein land en een prachtige stad als Utrecht.”

In een studentenstad als Utrecht kan een fietsend café natuurlijk niet ontbreken. De welbekende bierfietsen krijgen extra sfeer door de muziek die uit de installatie wordt geblazen. Fietsen hangen op z’n kop, achterstevoren en binnenstebuiten aan de praalwagens die weer op fietsen worden voortbewogen. Aan de constructies is duidelijk maanden geknutseld. Uitgedost met gele pruiken komen de dames van Vrouwwielrennen.nl voorbij op hun pareltjes van racefietsen, bekijks dat ze hebben. En nog een opvallende verschijning die niemand had verwacht in een optocht anno 2015: Napoleon. Hij heeft een 200 jaar oude fiets in elkaar geknutseld en fietst nog verdomd soepel mee.

De rijdende restaurants, eenwielers en opgetuigde racefietsen vervolgen de route vanaf het Wilhelminapark naar Vredenburg. Onder luid geklap komen de deelnemers bijeen op het plein waar voor het muzikale einde van de avond iedereen een gestemde fietsbel krijgt uitgedeeld. Het publiek wordt verzocht om mee te tringelen en luidkeels ‘Urecht’ en ‘Grand Départ’ mee te roepen. De deelnemers worden vervolgens uitgezwaaid onder de tekst ‘Bon Voyage’. Tevreden geven de organisatoren elkaar de high five, waarmee wordt bevestigd dat ook zij het evenement geslaagd vinden.

Leave a Reply