Utrechts Wielerweekend (Webredactie Le Tour Utrecht)

De Tourkoorts stijgt, de shirts worden zo zoetjes aan gestreken, de rondemiss oefent met haar make-up en de parcours worden gereed gemaakt… Utrecht is er bijna klaar voor – Le Grand Départ op 4 en 5 juli. Een generale repetitie vond dit weekend plaats; het Utrechts Wielerweekend met op zondag ‘de Ronde van de Maliebaan’.

Kwart voor tien zondagochtend. De rondemissen lopen met de hoge hakken in de hand op slippers over het parcours, geef de dames eens ongelijk! De dranghekken worden geplaatst en ineens lijkt het er binnen een aantal minuten op dat er vanmiddag gekoerst gaat worden. Een verkeerd geparkeerde Citroën wordt door de vingers gezien, omdat het een mooie oldtimer is, maar krijgt een waarschuwing. De eigenaar zal er aan moeten wennen de komende weken. 

Opnames Bureau Sport
Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage fietst zichzelf warm en checkt in het voorbijgaan nog snel de parkeermeter op de Maliebaan, hij hoeft inderdaad niet te betalen op zondag. Voorafgaand aan de Ronde van de Maliebaan doen de heren Dijkstra en Evenblij van het televisieprogramma Bureau Sport verslag van een bijna professioneel georganiseerde sprintwedstrijd tussen een niet te onderschatten gezelschap van actieve en oud topsporters. Bureau Sport heeft het oudste fietspad van Nederland gekozen voor opnames waarbij de heren vanuit een motor met zijspan heen en weer rijden om de mannen en twee dames luidkeels aan te moedigen. Dit is wel aan het tweetal besteed, de KNWU zou hen met gemak eens in overweging kunnen nemen als verslaggever bij koersen.

Een aantal van de deelnemers heeft nooit eerder op een racefiets gezeten. Francisco Elson – oud NBA-basketballer met zijn ruim twee meter – stelt zijn zadel af, ongeveer ter hoogte van de kin van shorttracker Sjinkie Knegt. Meerkampster Jolanda Keizer kan met enige moeite overeind blijven, zij oogt behoorlijk onwennig in de ‘toeclips’. Dit in tegenstelling tot haar vrouwelijke metgezel Yara van Kerkhof, de shortrackster fietst met gemak warm achter een van de cameramannen op de motor. Oud-judoka Mark Huizinga doet met speels gemak nog even wat hurksprongen de hoogte in, terwijl schaatser Bob de Jong geroutineerd naast Sjinkie zijn benen warmdraait op de Tacx. Jochem Uytdehaage maakt nog even een selfie, vraagt of hij wel wordt vastgehouden bij de start en stelt vervolgens zijn telefoon in. “Ik kan hier zomaar prestaties scoren voor het Strava klassement op de Maliebaan, hoe vaak wordt hier nou zo hard gefietst?!”

Het is fris op de zondagochtend, de rondemissen bibberen bijna uit de bolletjesjurk. We gaan beginnen. Erik Dijkstra zal Erik Dijkstra niet zijn als hij niet zou meedoen om de prijzen. Op een te groot verzet fietst hij fanatiek weg van het startplatform waarna hij wat lastig schakelt en vervolgens schrikt van het feit dat de sprint al eerder ingezet moet worden dan verwacht. Dit geeft hij mee aan de sporters die zich klaarmaken. Wie er van dit selecte gezelschap uiteindelijk met de bos bloemen naar huis gaat, zal te zien zijn in de eindsprint naar Le Grand Départ vanaf 27 juni tot en met 3 juli bij de VARA.

Ronde van de Maliebaan
Om kwart voor twaalf moet het Bureau Sport-circus toch écht plaatsmaken voor dé ronde waar het vandaag om draait. De 60-plussers – zo fit als ze nog zijn – staan te popelen om te starten. Erik Dijkstra neemt voor de opnames plaats in het peloton en geeft zowaar de eerste ronde het tempo aan. Frank Evenblij kiest er wijselijk voor om het startschot te lossen. Na een ronde of tien merkt een toeschouwer op dat de mannen op leeftijd zijn, maar zestig had hij hen niet gegeven. Nou mannen, steek die maar in uw zak.

Met op de achtergrond de smartlappen van koor Grachtensmart rijden de jonge dames zich warm. Zij maken hun opwachting op het parcours nadat de zestigplussers zijn gehuldigd. Het peloton jonge meiden wordt al snel uiteen getrokken waarbij Merel Hofman in haar eentje demarreert en boven haar eigen verwachting met de eindzege naar huis gaat. Inmiddels zijn de mannen ook gearriveerd en kruipt de geur van spierolie je neus binnen. Het zijn amateurrenners, maar een leek zal het verschil met profwielrenners niet bemerken. Een klein jongetje langs het parcours vroeg zich niet voor niets af “waar Tom Dumoulin nou toch bleef”. Zijn opa nam maar niet de moeite om zijn kleinzoon uit te leggen dat die over een aantal weken pas in actie komt.

Het heeft even geduurd alvorens de Ronde van de Maliebaan haar rentree kon maken, maar het is absoluut voor herhaling vatbaar, zo vond ook voorzitter Jan Boessenkool van de VSU. “Het is een prachtig evenement voor Utrecht. Nu heeft het organiseren en werven van sponsors een enorme lift gekregen door de Le Tour Utrecht, hopelijk kunnen we dit succes doortrekken. Het evenement heeft veel te lang in de koelkast gelegen en is echt een aanwinst voor de stad.”

Jong en oud staat langs het parcours en het zonnetje laat zich van haar beste kant zien. Familie, vrienden, begeleiders en nietsvermoedende wandelaars die denken dat de Tour de France vandaag al langs raast. Ook deze goedbedoelde opmerking wordt door dezelfde opa met een knipoog teniet gedaan. Bij de mannen blijft het wat langer spannend. Er is tot de laatste ronde sprake van een drietal dat op kop rijdt, waarbij Thomas van Dolmen uiteindelijk aan het langste eind trekt door nog voor de laatste ronde zijn volgers te lossen.

De laatste prijzen worden uitgereikt, de meet wordt ontdaan van duct tape, dranghekken worden weggehaald, de opblaasbare Utrecht 2015 boog wordt kundig in haar tas gevouwen en de verslaggever kan zijn grapjas eindelijk uittrekken. Over een feit zijn we het allemaal eens; voorzitter Kim Pfeifer kan terugkijken op een succesvolle editie.

Leave a Reply